Main Menu
Random Albums
Chatbox
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup
nvd
06 Sep : 07:14
kvo stava priqteli? ...
kade ste se zagubili? ...
Ivo Datchev
04 Sep : 18:44
ще им звънна утре,виж това: [link]
Irena
03 Sep : 08:30
6to taka nikoi ne otgovaria.Ivo 6te odari6 li edno ramo za taja televizia.
Irena
02 Sep : 16:33
zdraveite. da pitam samo moje li niakoi da se obadi v ofisa na INTELSAT v dubai i da pita hva6ta li se tozi satelit tam(intelsat 12)4e tam e televiziata deto ja pusnaha vivacom i ako mojem da hvanem ne6to da vzema ot bg edin resivar i karta.as si idvam drugia petak
Ivo Datchev
02 Sep : 09:12
Петък, 3 Септември пак се организираме от 13:00ч в Mall of the Emirates в Apres[link]
View all posts (668)
BG Consulate in Dubai
Контакт
UAE, DUBAI 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira Road, Villa No18
P.O. Box 72535
Tel.: +971-4-344 2419
Fax: +971-4-344 2341
E-mail: bulgcons@emirates.net.ae
Web Page: www.bulgarianconsulate-dubai.com
Welcome Guest
Currently Online (29)
Extra Information
Share BGinUAE.com
Google AddSense
Last 2 Forum Posts
| Bulgarians in Dubai and UAE :: Forums :: Everything :: От и за българите в ОАЕ |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
| Нека се опитаме да изградим една здрава българска общност! | ||
| Go to page >> | |
|
Moderators: Ivo Datchev, roadrunner
|
| Author | Post | ||
| AnGy |
|
||
![]() Registered Member #1117
Joined: Sun Jan 31 2010, 12:22PMLocation: Dubai Posts: 388 Thanked 73 times in 69 posts |
По повод мотото на сайта - Нека се опитаме да изградим една здрава българска общност бих искала да ви попитам има ли изградена такава общност в Дубай и какво ви кара да мислите така? | ||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
![]() Registered Member #581
Joined: Sun Jan 18 2009, 04:11PMLocation: Dubai Posts: 623 Thanked 114 times in 98 posts |
Изградена българска общност няма не само в Дубай, а въобще в Емиратите и, струва ми се, из Арабския свят като цяло, което е нормално, имайки предвид колко сме малочислени, а и че не сме сред първите най-предпочитани дестинации за изселване от БГ (в Холандия гаранция, че ни бият по брой! ). В Китай българите също нямаха изградена общност, освен в няколко точки, по няколко десетки човека (Шанхай, Бейджин, Гуанджоу плюс Шенжен).Ако имаше "изградена здрава българска общност" в Дубай специално, всички вече отдавна щяхме да сме разбрали. Както казвам - логично е... Най-често като пример за обособена и функционираща българска диаспора (например когато м.г. ноември-декември българите се организираха, вдигнаха голям шум, инициираха усилия и успяха да отзоват българския ПОСЛАННИК в Щатите вследствие доказани нарушения във връзка с изборите миналото лято) се дават нашите сънародници в Чикаго. Тук [link] е публикуван кратък и добър материал, който описва създаване на българската общност там от 1900 г. насам. От него ще цитирам само това: <<При последното преброяване на българите в Америка през 2006 г. от Държавната агенция за българите в чужбина те са 250 000. По неофициални данни обаче, включващи нелегално пребиваващите ни сънародници, българите са над 350 000. Преброени по щати, най-много българи живеят в Илинойс, Чикаго.>>, а също и: <<Българите в Чикаго бързо преминават от категорията живеещи над социалния минимум с годишна заплата от над 20 000 долара към средната класа с доходи между 50 000 долара и 100 000 долара, като над това средно ниво са само около 2%. Имигрантите ни тук работят в три основни сфери - услуги, производство и търговия, като по-голяма част от тях са в американски фирми. Много малък процент са рискували и са развили собствен бизнес, и то в областта на услугите. Повечето са избрали професии, по-ниски от образователния им ценз.>>Е, направи проста равносметка с Емиратите, като (предполагаем) брой в хиляди българи и като разпределение на групи %-нтно по доходи. Мисля, това отговори на доста въпроси.
ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| kristina an |
|
||
![]() Registered Member #1163
Joined: Tue Feb 23 2010, 10:34AMLocation: UAE Posts: 63 Thanked 35 times in 31 posts |
Tuk bulgarska obshtnost i az ne vijdam da ima, no puk i v Chicago niama takava. Ot sobstven opit moga da kaja, che tam sa grupichki po interesi i vsiaka edna grupa e sreshtu drugata. Tova, che sa "butnali" poslanika ne gi pravi obshtnost. Obshtnostta se obediniava okolo neshto,okolo cennosti, obshti socialni i vsiakakvi interesi, a tam ne e tochno taka. Prez 2006(mai togava beshe tova, ne sum sigurna) se obediniha zahtoto beshe seir:) Triabva li da se uvolniava niakoi i na tazi baza da se gradi obshtnost?
[ Edited Thu May 13 2010, 04:34AM ] |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
Joined: Sun Jan 18 2009, 04:11PMLocation: Dubai Posts: 623 Thanked 114 times in 98 posts |
Не, разбира се. (добро утро, Кристина) Както казах преди няколко дни на място обаче - хората се обединяват около революции, не около еволюции. Дадох го като пример, че българите са многобройни и че ако имат обща цел, могат да натиснат за нея от позицията на многочислена сила. Докато в нашия случай е друго - ако искаме еди-какво-си и съберем подписи по въпроса, да кажем, с шофьорските книжки... ще съберем една торба (50, да речем), няма да са 12000 (примерно). Предполагам, че в зависимост от бройката нараства и силата на "натиска". Не знам за българите в Чикаго "от първа ръка" как са нещата, хващам неща от интернет, по всички форуми за български експати има хора оттам (и Холандия), виждам Eurochicago каква аудитория имат, познавам неколцина, емигрирали точно в Илинойс, не еди-къде-си... всеки на това стъпва - да, там българите са много. Не знам в какво точно трябва да се изразява една активна и задружна българска диаспора зад граница (за такава не се сещам, освен численост, да има и някаква по-дружна активност), може би се подразбира хората да се познават помежду си, да имат приятелски връзки, при поводи да се събират по повече от 15-35 човека... да имат медиен орган, програма културни прояви (такива, знам, че в Щатите се организират често - значи аудитория има)... В този смисъл май общност има в Торонто, там съм виждала по големи събирания като български сватби, прояви на ансанбъла за народни танци ДЕСЕТКИ българ(к)и - с носиите, питите, лютениците, сиренето, баниците, коледните късмети, в специално аранжирани и украсени зали, с фотографи и прочее, прочее... наистина много хора. Тук на гергьовденското събиране едва двадесеттина души дойдоха, хем се знаеше отдавна и мястото и времето бяха удачни (да, след работен ден, но мъж ми, примерно, бачка и петък, и събота... това значи ли, че не бива да ходи изобщо по такива "мероприятия"?)... В този смисъл, в Емиратите българи има, немалко, но българска общност - няма. ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| kristina an |
|
||
Joined: Tue Feb 23 2010, 10:34AMLocation: UAE Posts: 63 Thanked 35 times in 31 posts |
Privet Milasimi! Kato kazvam, che sum na iasno kak stoiat neshtata v Chicago, imam v predvid, che sum jiviala tam i znam za kakvo ide rech. Za Toronto imam informatsia ot hora jiviali ili bili. Shto kasae USA, ami ima i medien organi i kakvo li oshte ne, i ne zashtoto se vdigat revoliutsii, a zashtoto ima niakolko dushi s dosta pari i gi poddurjat, sponsorirat subirania i meropriatia, a niakoi ot tiah sa i krupni rabotodateli na mnogo nashentsi. Lideri na mnenieto im, edin vid:)Tova sa faktorite, koito obediniavat i priobshtavat.Tam ima i hora s pozitsii i vruzki v BG, sushto.. PARITE dvijat obshtnostta ni tam. Za da suzdadesh medien organ ti triabvat pari, za da namerish hora, koito umeiat da pishat i sa sklonni da go praviat pak sushtoto ti triabva, za da suberesh diasporata na edno miasto i da vzemat, che vsichki da doidat pak pari sa nujni. Za kakva revoliutsia stava duma....Zashto v Cyprus ne se subirat i ne gradiat obshtnosti, revoliutsii i podpiski - ami zashtoto edva vruzvat dvata kraia... S dve dumi iskam da kaja, che ako ima sponsori - ima i obshtnost i medii, moje i curkva da ima daje:) |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
Революцията я давам като рима на еволюцията, не в смисъл буквална препратка към нещо. И аз така смятам, задгранични медии, мероприятия и културни прояви има само там, където има спонсори. Точно затова цитирах и в първия си пост цифри за доходи, за да се види различното "дередже" на националния ни профил там и за да се съпостави с нашия тук (или в Кипър, понеже го споменаваш). ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| Tech |
|
||
| Аз като една от живелите в Чикаго, бих казала, че там има Българска общтност. До колко тя е здрава и на какво се крепи, това са други ?. Аз всеки празник се събират хиляди около двете църкви. Събират се и по пикници, има и вестиниц, културен център, училище (имаше, сега не съм на 100% сигурна, но се надявам все още да го има). Тъй, че да се каже, че в Чикаго няма такава изградена Българка общтност, мисля, че е доста неуместно в този случай. А за ОАЕ, нищо не знам в това отношение. Още не съм там, а може и да не отида.
|
|||
| Back to top |
|
||
| kristina an |
|
||
Da, Tech, ima oshtnost tam, kak da niama Nedai si boje da ti se naloji da potursish pomosht v taia obshtnost i tia se sviva do priatelski krug. Tuk sushto ima uchilishte, organizirat se subirania, piknitsi, no kude e oshtnostta? |
||
| Back to top |
|
||
| ina |
|
||
| Интересна тема. Моля някой да дефинира понятието "общност", особено в контекста на твърдението че няма такава в Дубай. Ако аз бях създателя на сайта, това твърдение щеше доста да ме обиди...Да тук няма спонсори и няма кой да финансира институционализирането на "общност", но има няколко хора посветили се да помагат с информация и да организират все пак някакви срещи, да пмогнат на останалите да се сплотяват - ако искат. Никой не им заплаща времето кето прекарват пишейки в този сайт, или превозвайки с личните си автомобили наши сънародници за да могат да гласуват, или организирайки самите събирания. Никой също не се замисля откъде се заплащат безплатните СМС през този сайт или хостинга на сайта, неговото разработване и администриране и т.н. Членувала съм във формална not-for-profit организация, издържащи се без спонсори и функционираща на база доброволен безвъзмезден труд на голяма група ентусиасти+ членски внос от всички за да се покриват елементарни разходи. Излишно е да споменавам колко разочарования се натрупаха с времето- кой бил отишъл на конференция за сметка на организацията, пък друг не бил избран, ама всички плащали вноска и отделяли време. В крайна сметка асоциацията еволюира до такава с няколко платени длъжности и много малко ентусиазирани членове, и множество разочаровани бивши членове. Това ли разбирате под "общност" и имате ли желание да плащате членски внос, за да може да се институционализира една такава организация? Какви ще са и функциите? Какво ще е справедливото възнаграждение на хората които ще се занимават да администрират реализирането на тези функции? И нужно ли е? Дали няма недоволните и подозренията че някой се облагодетелствал да са твърде много? За мен лично общността към момента я има, благодарение на този форум. Който иска допринася с каквото може/има желание. Има дух на добронамереност и взаимопомощ, без користна мисъл, защото облаги няма. И мисля, че това никак не е малко. А може да ми е грешно разбирането за общност. [ Edited Thu May 13 2010, 11:10AM ] |
|||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
Здравей, Ина. (и за много години )Не бъркай гражданска организация (с обществено полезна дейност) с форумна среда. Сравняваш велосипед с прахосмукачка, така да се каже. Българските общности не се сплотяват обезателно около НПО-та, фондации, агенции, дружества, корпоративни сдружения или каквото там решат едни хора да си структурно организират. Да, те може да обединяват, но, в нашия случай, когато форумите са информационен източник и дискусионна "трибуна", се постига, горе-долу, същия резултат, с тази разлика, че не са въвлечени средства, време, заплащане и разходи за никого другиго, освен за тези, които, по някакъв канал, инвестират или акумулират такива. "Общност" аз го разбирам като: толкова сме (горе-доле), когато се съберем, сме много и си се знаем повечето, организираме си и други мероприятия, освен пикници, помагаме си (с много повече от съвети и информация), познаваме професионалната среда на реализация на мнозинството И АКО РЕШИМ ДА НАПРАВИМ НЕЩО, ТО ВЕДНАГА СЕ ЗАДЕЙСТВАМЕ И МНОГОЧИСЛЕНО. Е така го разбирам аз. Мотото на сайта не е "Заповядайте в нашата българска общност, която съществува от 4 десетилетия тук" (примерно, Емиратите ще станат на 39 години този декември), а "Нека заедно се опитаме ДА ИЗГРАДИМ (тепърва, сега, заедно) една здрава българска общност!". Когато гледам снимките от един baby shower-а на снахата на една моя градска, която живее в СА, и винаги възклицавам: "Ейййй, колко много народ се е събрал!". Тя ми напомня - дааа, пък да видиш, на рожденния ми ден, 35 жени пожелаха да дойдат, трябваше да търся в един голф-клуб специално зала да наемам по случая... Тоест - те ПОСТОЯННО ОБЩУВАТ, не са си чужди. Като тука - чувал бил тоя името на оня, другият го бил виждал, третият му казал, че еди-къде-си работи и ала-бала... Не. Другаруват си, посещават се, като стане повод, празник личен или по-широк - се емват и един апартамент не ги побира! Когато бяхме в Китай и питахме за броя на Българите там нашия Консул, той се замисли сериозно и рече... "С точност, да Ви кажа, не знам. В Шанхай знаем за около 50 българина. В Пекин Посолството знае за около 100. Чувал съм, че има една българка в ХК, една в Чиндао, ето тази, за която ми говорите (еди-къде-си), за тях нищо не зная..." - ей така. И те организират събирания и разпращат покани (на тия, за които знаят, че съществуват), обаче... дотам. В най-големите форуми за българи зад граница, bghelp.net, от Китай пишехме едва 5-6 човека редовно. По някой се обаждаше, ако ще идва на екскурзия или да учи или на панаир и му трябва преводач или хотел... е толкоз. За каква българска общност да си говорим там?? И нужно ли е изобщо да дефинираме понятие за "общност", за да замахнем (соломоновски) и да обобщим: тука има, тука няма.
ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| kristina an |
|
||
Това понятие е социологическо. В социологията обаче концепцията за общност предизвиква непрестанен дебат и социолозите все още търсят съгласие около дефитицията на термина. Има 94 отделни дефиниции, но традиционно се смята, че общността дефинира група от взаимодействащи хора, които живеят в обща локация. Обикновено думата се отнася за група,която е организирана около общи ценности и социална кохезия в общосподелен географски регион, локация, обикновено на социални единици по-големи от дома. Думата също може да се отнася до национална общност или глобална общност. етни4еска общност и т,.н. А що касае Иво създателя на този форум, не го познавам, но му стискам ръката. Това което е направил е нещо страхотно и е елемент от съзаването на българска общност ОАЕ. Фактът, че поне този форум ни събира е невероятен. А неформалните организации нямат нищо общо със спонсорирането и разпространяването на медии и организирането на събирания. |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
Отлично, на място. Неформалните по концепция нямат право на спонсориране, да (освен като обект на такова). Но като организатор на събирания - защо не? ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| Lazo |
|
||
![]() Registered Member #63
Joined: Sun Sep 23 2007, 02:54PMLocation: Dubai-Nesebar Posts: 133 Thanked 53 times in 38 posts |
Никой не може да каже колко сме българите тука,важното е за мен и за други че сайте работи много добре,помогнал е на много хора да дойдат в ОАЕ.На мен е помогнал да се запозная с други българи с които взаймно сме си помагали.Не може да се сравняваме с Щатите или Канада.Когато Иво създаде сайта бяхме малко ,а сега...това не е ли все пак общност.Всеки ден има има новости,някой се нугда е от съвет.ТОВА е важното. | ||
| Back to top |
|
||
| ina |
|
||
Друго си е да има яснота на понятията Дотук разбирам че общността следва да бъде няколко идеи по-интегрирана от това което за момента сме постигнали, съгласна съм с това. Обаче да не забравяме, че българите не сме нито индийци, нито филипинци. Малко по-индивидуалисти сме и ми се струва че толкова организирана общност е труднопостижима при нас. Както и да е, мисълта ми беше да не омаловажаваме това, което сме постигнали. Аз лично се почувствах топло посрещната (на живо) още през първите си дни в Дубай, и бях впечатлена че съм срещнала българи които хем работят здраво, хем имат семейства с малки деца, хем намират време да отделят лично внимание на новодошли, които изобщо не познават. Отделно, имам усещането че същите тези хора наистина познават поне 2/3 от всички българи в Дубай. И виждам как продължават да посрещат доброжелателно и да съдействат на всеки, който е пожелал да осъществи контакт. Но това си е сериозен личен ангажимент и двупосочен - трябва да има желание за приобщаване и от двете страни. Също си мисля, че численоста на събиранията не е показателна за това, доколко е сплотена една група хора. Пък и не е казано че трябва да е една групата и в един и същи състав всеки път. Според мен е по-важно че българите тук не се отбягват един друг, както на други места се случва. |
|||
| Back to top |
|
||
| Tech |
|
||
kristina an wrote ... Че то на всякъде когато имаш нужда от помощ се свежда до приятелският кръг само! Включилтено и в България. Ако това е основата на една Българска общтност да ти се помага когато имаш нужда, ми то тогава ние не бихме могли да твърдим, че никъде няма такава. Da, Tech, ima oshtnost tam, kak da niama Nedai si boje da ti se naloji da potursish pomosht v taia obshtnost i tia se sviva do priatelski krug. Аз се чудя, защо я пусна тази темичка АнДжи? Не съм била никога в ОАЕ, и както изглежда, няма и да ходя, нещо мн се наплаших, но това е друга тема. Но от това което виждам тук в този форум, ми да... той самият форум спомага за обособирането на Българска общтност в ОАЕ, даже и да нямаше други мероприятия. И много повече даже, той не е само за Българи в ОАЕ, а и за такива като мен и много други които идват тук да четат и споделят мнения. Иво, шапка ти свалям. Не мога да си представя колко нощи не си спал и колко още няма да си доспиваш. Пък Деси как те търпи такъв сумнанбул не знам. Аз лично съм модератор на един съвсем друг форум и само като такъв ми отнема много време всеки ден. Пък ти... сигурно изкарваш само на ред бул или кофи с кафета и силни чайчета. |
|||
| Back to top |
|
||
| Go to page >> | |